top of page
olives-min.jpg

 L'AGRICULTURA ECOLÒGICA I BIODINÀMICA 

La nostra filosofia es basa en obtindre un oli d’oliva verge extra de màxima qualitat amb un respecte total pel medi ambient mitjançant una agricultura ecològica i biodinàmica.

La finca està inscrita al CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica), per tant està certificada com a “ecològica” i també com a "biodinàmica" ja que disposa de certificat biodinàmic, per la certificadora internacional d’agricultura biodinàmica DEMETER.

IMG_20220714_101418-min.jpg

Però... què és la biodinàmica?

"És un enfocament holístic de l'agricultura on la vitalitat és la prioritat" 

L’agricultura biodinàmica té el seu origen en les conferències impartides per Rudolf Steiner el 1924.

 

El terme «biodinàmica» prové del grec bios (vida) i dynamis (força) i vol significar que aquest mètode treballa d'acord amb les energies de la vida, cercant una relació suposadament correcta entre l'home i la terra, procurant assegurar la salut del sòl i les plantes.

Aquest mode de producció i elaboració d'oli i altres productes es basa en els ritmes terrestres i còsmics.

És la que segueix més els ritmes

i cicles de la natura

Treballem segons un calendari biodinàmic  que ens guia sobre els dies més favorables per realitzar certes tasques al camp i al molí en funció de la lluna.

IMG_20220526_080203-01-min.jpg

És la que menys químics utilitza

Hem reduït els químics que es tiren al camp a zero, substituint-los per preparats biodinàmics elaborats a la pròpia finca i fitoteràpia (infusions vegetals).

Finca-Les-Cometes-min (1).jpg
cosmos-min.jpg

La intervenció humana és la més respectuosa amb el medi ambient

Intentem tenir la major biodiversitat possible i ho fem intercalant els cultius amb bosc. No llaurem sinó que piquem

les herbes.

Els planetes interiors (els que se situen entre la Terra i el Sol), tenen efectes sobre els cultius i les plantes, com per exemple efectes en el creixement, en el color, en la producció de llavors i, per tant, també en les qualitats dels productes que se n'extreuen. És el cas de l´oli d´oliva biodinàmic.

Preparats biodinàmics

Els preparats biodinàmics enforteixen la qualitat del sòl impulsant l’activitat microbiana i la formació d’humus.

Aquest humus és la substància creada per la descomposició de matèries orgàniques presents a la capa superficial del sòl

L’agricultura biodinàmica té en consideració els ritmes còsmics per realitzar les pràctiques de maneig dels cultius. El certificat Demeter no obliga, però aconsella fer els tractaments tenint en compte si la posició de la lluna és favorable segons si els cultius han de donar fruit, flors, fulles o arrels. I també per a produir elaborats com l’oli d’oliva, que ha de molturar-se preferentment en dia flor o fruit del calendari biodinàmic; i es desaconsella en dia fulla o arrel i, evidentment, mai en dia node, que són dies en què és millor no fer feines al camp.

El preparat 500 enforteixen la qualitat del sòl impulsant l’activitat microbiana i la formació d’humus.

 

Com es prepara el preparat 500?

A principis de tardor s'omplen les banyes de vaca amb fems sense palla, (de manera que no hi quedin espais d'aire en el seu interior) i preferiblement provinents de vaques que ja hagin parit alguna vegada ja que aquesta femta és ideal per l’agricultura biodinàmica. S'enterren fins a la primavera en un terreny de prat o de farratge que tingui una bona capa d'humus. Cal evitar els sòls pantanosos, els sòls amb arrels d'arbres o arbustos i les rodalies de murs de camins i rases. El contingut de la banya es treu a la primavera i s'emmagatzema en un lloc sec, en un calaix envoltat de torba. Les banyes es poden tornar a utilitzar l’any següent.

El preparat 501 s’utilitza per incrementar la immunitat de la planta, enfortint la fotosíntesis i millorant-ne la maduració. Potencia l’acció harmònica de les forces còsmiques sobre les plantes i “connectar-les amb el cosmos”.

 

Com es prepara el preparat 501?

Després de Setmana Santa, els cristalls de quars es molen fins a deixar-los com una farina fina. Es barreja amb unes gotes d’aigua de pluja per fer-ne una beurada densa i s’introdueix a la banya. Les banyes s'enterren a la primavera i es treuen a finals de setembre o principis d'octubre. Posteriorment s’extreu el contingut de la banya per emmagatzemar-lo en un pot de vidre en un lloc assolellat i sec. Les banyes d'aquest preparat no es poden reutilitzar.

Aquest preparat serveix per regenerar el sòl on la matèria orgànica està immobilitzada o bloquejada, per augmentar-ne la fertilitat i contrarres- tar-ne les impureses ja que és un activador microbiològic dels fems pel seu posterior compostatge.

 

Com es prepara el preparat de Maria Thun?

Es barregen closques d'ou i pols de basalt amb la buina de vaca i es remouen amb una pala durant una hora, abans de posar-ho a una caixa sense fons a la terra. A continuació se li afegeixen els preparats del compost (502 al 507) i s’hi deixa unes 4 setmanes.  Després s'extreu i es torna a remenar i es posa a la caixa. S’hi tornen a afegir els preparats del compost (502-507) i s’hi deixa quatre setmanes més. El preparat es pot fer servir quan té color marró fosc i fa olor de terra. De la mateixa manera que amb els preparats 500 i 501, el Maria Thun també s'aplica amb dilució homeopàtica d'aigua.

El preparat 502 és essencial per a la dinamització dels fems. S'utilitza per inocular-lo, ja que és un conductor de les energies, i es pretén que estimuli la presència del sofre i del potassi als vegetals durant el seu creixement. En conseqüència, es reforçarà la formació i l'equilibri de les proteïnes i hidrats de carboni, aconseguint-se plantes més equilibrades i resistents a plagues i malalties.

 

Com es prepara el preparat 502?

Es posen flors fresques de milfulles, recollides en plena floració un dia assolellat, en una bufeta de cérvol mascle. Es penja la bufeta al sol abans del 24 de juny; s’enterra a principis de tardor i es recupera després de Setmana Santa. Els preparats per al compost (del 502 al 506) es guarden en vidre o ceràmica de fang, envoltats de torba o fibra de coco, i s'emmagatzemen en un lloc fosc i fresc, com un celler o un soterrani.