top of page

Diari de Barcelona - 02/02/2023

L’oli d’oliva: un raig d’esperança per a l’economia de Les Garrigues

La DOP Les Garrigues permet conservar aquesta llarga tradició agrícola de ponent

 

Tot i que passi desapercebuda a ulls de molts, Les Garrigues destaca per ser una de les comarques amb més tradició i excel·lència en l’elaboració d’oli d’oliva verge extra a Catalunya. Aquest oli s'elabora amb olives arbequines, i tant l’entorn com les condicions meteorològiques de la zona afavoreixen en la producció d’un oli amb uns valors amargs que fa que sigui diferent del d’altres indrets del món.  

(...)

Per altra banda, cada vegada hi ha un número més elevat de petites empreses de molins familiars que es llancen al mercat per comercialitzar el seu propi oli. Ara bé, aquestes empreses sí que han patit més l’augment de costos, perquè no participen del mateix model econòmic que tenen a les cooperatives. “Hem hagut de repercutir els costos amb tot. Hi ha gent que es queixa, però els nostres productes sempre els hem venut a un preu més elevat que els de les cooperatives”, afirma Neus Costa al DdB, treballadora de l’empresa d’oli d’oliva Cometes, de La Pobla de Cérvoles.

Es tracta d’un negoci d’oli fet a través de la tècnica de la biodinàmica, que és un mètode més restrictiu que l’ecològic. De fet, és l’únic projecte de biodinàmica dins del sector de l’oli d’oliva de Catalunya. Aquest tret diferencial és una altra de les causes per les quals els preus dels seus productes són més elevats que els de les cooperatives, i és per això que calculen un augment del 20%, ja que “som molt petits i hem volgut apostar per una gran qualitat”, aclareix Neus Costa. 

(...)

El sorgiment de l’oleoturisme

Per a molts negocis és difícil subsistir només amb la comercialització de l’oli, i és per aquesta raó que cada cop hi ha més empreses que s’incorporen a la moda de l’oleoturisme. “Cada vegada hi ha més oportunitats, i s’està desenvolupant un sistema d’agroturisme al voltant del territori”, afegeix Enric Dalmau, remarcant que aquest fet permet aportar un benestar econòmic a la gent del territori. 

La fabricant Cometes és un exemple d’aquesta creixent iniciativa. Neus Costa creu que organitzar activitats turístiques relacionades amb la producció d’oli és “una pota més per poder viure d’això”. Des de l’empresa ofereixen visites a la finca i al molí, i preparen tasts d’oli amb esmorzar o vermut. A més, durant l’època de collita també permeten als visitants collir quatre olives i ajudar amb algunes tasques del molí: “Bé, més aviat miren com ho fem, però això els encanta”, aclareix Costa entre rialles. Tot això els fa acostar a un nou públic d’una manera original i entretinguda.

Llegir tota la notícia >>

bottom of page